+603 4045 1555 info@assirajholiday.com.my
+603 4045 1555 info@assirajholiday.com.my

11H9M    MOROCCO + SPAIN + PORTUGAL

Booking Form
From8,990
Booking Form
From8,990
Full Name*
Phone*
Email Address*
Travel Date*
Participant*


Your Message*

Why Book With Us?

 • No-hassle best price guarantee
 • Customer care available 24/7
 • Tour Guide
 • Free Travel Insurance

Get a Question?

Do not hesitage to give us a call. We are an expert team and we are happy to talk to you.

+603 4045 1555

info@assirajholiday.com.my

Tour Details

 •  Tarikh : 5, 25, 28 Nov 2019 | 17 jan 2020 | 23* Mar 2020
 •  Surcaj : RM 200 
 •  All-Inclusive : Fullboard
 •  Hotel : 4 Bintang
 •  Laluan : Marrakesh - Casablanca - Rabat - Tangier - Sintra - Lisbon - Seville - Cordoba - Granada - Madrid - Toledo

Itinerary

Penerbangan

 
Aturcara
 

Hari 1 KUALA LUMPUR – DUBAI – CASABLANCA - MARRAKESH (MT/MM)

Berkumpul di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) bagi penerbangan ke Casablanca melalui Dubai. Setibanya di Lapangan Terbang Casablanca, tetamu akan dibawa makan tengahari dan bertolak menuju ke kota Casablanca, kota terbesar di Morocco yang diasaskan oleh kaum nelayan Berber pada abad ke-10 SM. Bersolat di Hassan II Mosque, masjid kelima terbesar di dunia yang mampu memuatkan seramai 105,000 jemaah dengan menara setinggi 689 kaki, merupakan menara masjid tertinggi di dunia. Kemudian, bertolak ke Marrakesh, dibawa makan malam dan daftar masuk hotel.

 

Hari 2 MARRAKESH – CASABLANCA (SP/MT/MM)

Bersarapan pagi di hotel. Lawatan di kota Marrakesh dimulakan ke Bahia Palace, sebuah istana yang tersergam cantik dengan 160 buah bilik yang dibina pada akhir kurun ke-19 dan merupakan seni bina gabungan Islam dan tradisional Maghribi terbaik yang pernah dibina. Seterusnya melawat Koutoubia Mosque, ikon kota Marrakesh yang digelar sebagai ‘masterpiece’ puak Al-Mohades yang merupakan masjid utama di kota ini dan memiliki sebuah menara setinggi 77m dan Tombeaux Saadiens yang merupakan makam kerabat diraja. Masa luang untuk menyelusuri bazaar Djemaa El-Fnaa yang terkenal dengan penjualan jubah, tudung dan rempah-ratus. Kemudian, bertolak semula ke Casablanca, daftar masuk hotel dan makan malam.

 

Hari 3 CASABLANCA – RABAT – TANGIER (SP/MT/MM)

Selepas bersarapan pagi, lawatan di ibu negara Morocco ini dimulakan ke Kasbah of The Udayasyang merupakan sebuah kubu pertahanan dan istana kediaman pemimpin semasa zaman pemerintahan Khalifah Almohad. Kubu yang terletak di muara Sungai Bou Regreg ini dibina seawal kurun ke-12 dan merupakan salah satu tarikan yang unik di bandar diraja Rabat. Melawat Hassan Tower, sebuah menara kepada masjid yang tidak siap dibina selepas kemangkatan Sultan Yacub al-Mansour. Menara yang dibina daripada batu pasir berwarna merah ini terletak bertentangan dengan Mausoleum of Mohamed V yang menempatkan makam King Mohamed V serta dua anaknya iaitu King Hassan II dan Putera Abdallah. Makan tengahari dan perjalanan diteruskan ke Tangier yang terkenal sebagai kota pelabuhan di Selat Gibraltar. Setibanya di Tangier, tetamu akan dibawa melawat Cave of Hercules, sebuah gua yang mempunyai pintu yang berhadapan dengan lautan Atlantik yang mana cukup terkenal dengan bentuknya yang ganjil seolah-olah menyerupai peta benua Afrika. Di atas Cave of Herculers terletaknya Cape Spartel di mana tetamu boleh mengambil gambar panorama Selat Gibraltar. Kemudian, tetamu akan dibawa makan malam dan daftar masuk hotel.

 

Hari 4 TANGIER – TARIFA – SEVILLE (SP/MT/MM)

Sarapan pagi dan bertolak menaiki feri merentasi Selat Gibraltar untuk ke Tarifa, sebuah kota yang terletak di bahagian paling selatan Sepanyol di mana lautan Atlantik bertemu dengan Mediterranean. Tiba di Tarifa dan meneruskan perjalanan ke kota Seville yang dahulunya merupakan ibu kota di rantau Andalusia dan setibanya di sana, melawat Seville Cathedral, gereja berseni bina Gothic yang terbesar di dunia. Gereja ini pada asalnya merupakan masjid yang dibina semasa pemerintahan Almohad, sebelum diruntuhkan dan dibina semula sebagai gereja Roman Katolik setelah kejatuhan empayar Islam dengan menara asal masjid tersebut yang bernama Giralda Tower masih utuh berdiri di sebelahnya termasuklah Orange Tree Courtyard yang merupakan sebahagian dari peninggalan masjid tersebut. Melawat Santa Cruz Quarter, kawasan kejiranan bersejarah Zaman Pertengahan dan bersebelahan dengan Real Alcazar yang dahulunya sebuah istana pemerintahan milik kerajaan Islam Moorish. Makan malam sebelum mendaftar masuk hotel.

 

Hari 5 SEVILLE – SINTRA – LISBON (SP/MT/MM)

Sarapan pagi di hotel dan tetamu akan dibawa melawat Plaza de Espana, bangunan yang cukup menarik reka bentuknya yang terletak di dalam kawasan Maria Luisa Park dan terdapat kolam air pancur besar di tengahnya dan lukisan sepanjang tembok yang menceritakan sejarah kegemilangan Sepanyol. Bertolak menuju ke negara Portugal dan melawat kota Sintra yang terkenal dengan tarikan Palace Da Pena, sebuah istana berwarna terang dan dihiasi dengan binaan kubu dan patung mitos, merupakan salah satu tarikan pelancong ke Portugal dengan contoh senibina terbaik Romantisisme dari kurun ke-19. Makan tengahari di restoran dan bertolak ke Lisbon. Setibanya di sana, tetamu akan dibawa bersiar-siar di sekitar bandar Lisbon, bandar tertua di Barat Eropah melebihi kota Rome, Paris dan London. Makan malam dan daftar masuk hotel.

 

Hari 6 LISBON – SEVILLE (SP/MT/MM)

Selepas bersarapan pagi di hotel, melawat Rossio Square iaitu dataran yang paling meriah di Lisbon yang dikelilingi oleh air pancut Baroque, monumen dan tugu bersejarah serta bangunan Dona Maria II National Theatre. Berhenti berfoto di Jeronimos Monastery, sebuah biara dengan seni bina Portugis-Gothic Manueline terunggul yang menyimpan makam Vasco da Gama, penjelajah Portugis yang merupakan orang pertama belayar secara langsung dari Eropah ke India. Melawat Belem Tower, menara kubu pertahanan yang dibina pada abad ke-16 dan Monument to the Discoveries yang dibina setinggi 171 kaki berbentuk seakan-akan kapal pada tahun 1940 untuk meraikan pencapaian penjelajah Portugis. Makan tengahari dan bersolat di Central Mosque of Lisbon yang dibina pada tahun 1985 hasil sumbangan komuniti Muslim. Bertolak menuju ke kota Seville, makan malam dan daftar masuk hotel.

 

Hari 7 SEVILLE – CORDOBA – GRANADA (SP/MT/MM)

Tetamu akan menikmati sarapan pagi di hotel sebelum bertolak menuju ke Cordoba iaitu bandar yang pernah dikuasai Islam pada suatu masa dahulu. Setibanya di sana, melawat Mezquita, masjid-gereja yang dibina dengan senibina Islam terbaik di dunia. Dikenali sebagai Cathedral Mosque of Cordoba, masjid ini telah diubahsuai menjadi gereja setelah kejatuhan empayar Islam. Antara kesan masjid yang masih boleh dilihat termasuklah ukiran ayat suci Al-Quran di dinding masjid, tiang, menara dan mihrab. Lawatan diteruskan ke Jewish Quarter, sebuah kawasan kejiranan Yahudi yang diberi kebebasan beragama dan penempatan ketika pemerintahan Islam Almohad. Bukan sahaja dikelilingi oleh rumah yang dicat putih dan patio dengan bunga berwarna-warni, malah surau umat Islam di sini juga masih dikekalkan dan digunakan sehingga hari ini. Seterusnya melawat Casa Andalusi, sebuah rumah muzium dari kurun ke-12 yang mempamerkan budaya Islam semasa Zaman Pertengahan di Cordoba dan mozek peninggalan Rom. Makan tengahari dan bertolak menuju ke Granada, salah satu bandar di rantau Al-Andalus yang cukup terkenal di serata dunia dengan ikonnya iaitu Istana Alhambra. Sejurus tiba di Granada, tetamu dibawa melawat Albayzin Muslim Quarters di mana terletaknya Grand Mosque of Granada. Masjid ini juga menawarkan lokasi paling sesuai untuk mengambil gambar panorama indah Istana Alhambra. Selepas solat di masjid ini, tetamu akan dibawa untuk makan malam dan daftar masuk hotel.

 

Hari 8 GRANADA – MADRID (SP/MT/MM)

Selepas bersarapan pagi di hotel, tetamu akan dibawa melawat Alhambra Palace yang asalnya dibina sebagai kubu sebelum diubahsuai menjadi istana oleh pemerintah Kerajaan Granada Nasri yang berbangsa Moorish. Merupakan sebuah mercu tanda terhebat yang pernah dibina oleh kerajaan Islam di Sepanyol, Alhambra adalah pintu kepada budaya Moor pastinya menjanjikan pemandangan yang cukup indah dengan ukiran dinding kaligrafi ayat suci Al-Quran dan ukiran bermotif bunga. Melawat The Generalife, sebuah istana rehat musim panas diraja yang dihiasi dengan patio, kolam, pepohon yang menghijau, mata air dan deretan tiang yang dihubungkan ke Alhambra melalui laluan berbumbung. Lanskap taman ini yang terlalu indah pastinya membuatkan tetamu tidak akan melepaskan peluang untuk bergambar di sini. Seusai lawatan, tetamu berpeluang untuk menikmati makan tengahari istimewa di lading pokok Zaitun (sekiranya cuaca mengizinkan) sebelum bertolak ke Madrid. Makan malam dan daftar masuk hotel setibanya di sana.

 

Hari 9 MADRID – TOLEDO – MADRID (SP/MT/MM)

Bersarapan pagi di hotel. Bertolak ke kota Toledo yang cukup kaya dengan warisan sejarah dan budaya serta keharmonian komuniti Muslim, Kristian dan Yahudi yang hidup dengan aman tanpa konflik dan peperangan pada ketika dulu. Melawat Alcazar of Toledo, kubu dengan 4 buah menara di setiap sisi yang terletak di bahagian tertinggi di Toledo dan pernah digunakan sebagai istana Rom semasa kurun ke-3. Lawatan diteruskan ke Mosque of Cristo de la Luz; masjid yang berusia lebih 1000 tahun juga dikenali dengan nama Arab Bab Al-Mardum Mosque yang dibina semasa pemerintahan Moorish sebelum ditukarkan menjadi gereja, Puerta Bab Al-Mardum; pintu gerbang kota Toledo yang dibina pada abad ke-10 dan Alcantara Bridge yang sangat cantik senibinanya, dibina oleh Rom pada Zaman Pertengahan merentasi Sungai Tagus. Kemudian, masa bebas membeli cenderamata dan Marzipan, kuih tradisional masyarakat Sepanyol yang cuma terdapat di Zocodover Square sebelum bertolak pulang ke kota Madrid untuk makan tengahari dan bersolat di Abu Bakr Mosque. Seterusnya, tetamu akan dibawa melawat di sekitar kota metropolis Madrid. Berhenti bergambar di hadapan ikon bandar iaitu Royal Palace, istana kediaman rasmi kerabat diraja Sepanyol dengan seni bina Baroque yang tersohor, melepasi Prado Museum yang menempatkan karya seni Eropah terhebat dari abad ke-12 hingga ke-20, Cibeles dan Neptune Fountains iaitu 2 kolam air pancut yang terletak berhadapan dan berdekatan dengan Plaza de la Cibeles; dataran dengan kompleks bercirikan seni bina Neo-classic dan juga Puerta de Alcala yang merupakan pintu gerbang yang megah berdiri di Plaza de la Independencia dan dibina oleh Raja Carlos III pada kurun ke-18 dan kawasan Puerta del Sol yang merupakan pusat ekonomi dan membeli-belah kota ini. Makan malam dan pulang ke hotel.

 

Hari 10 MADRID - DUBAI (SP/MT/MM)

Setelah sarapan pagi, melawat stadium yang cukup terkenal dalam kalangan peminat bola sepak iaitu Estadio Santiago Bernabeu, stadium rasmi pasukan bola sepak Real Madrid. Tetamu berpeluang mengambil gambar panorama dalam stadium ini di Panorama Cafe sambil menikmati secawan kopi. Makan tengahari di restoran dan masa untuk membeli-belah di Las Rozas Village, sebuah kawasan membeli-belah barangan berjenama antarabangsa seperti Armani, Coach, Ralph Lauren yang menawarkan diskaun sehingga 60%. Bertolak menuju ke Barajas Airport Madrid untuk penerbangan pulang ke Kuala Lumpur.

 

Hari 11 DUBAI – KUALA LUMPUR

Tiba di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA).

Harga Pakej

 

Jadual Penerbangan

Penerbangan Dari Ke Perlepasan Ketibaan
EK 343 KUL DXB 0210 0455
EK 751 DXB CMN 0725 1245
EK 114 MAD DXB 2205 0715
EK 342 DXB KUL 1025 2150
 

Tarikh

5, 25, 28 Nov 2019 | 17 Jan 2020 | 23* Mar 2020

*Surcaj RM 200

 

Hotel

BANDAR

RATING

MALAM

NAMA HOTEL

Marrakesh

4*

1

Hotel Riad Magador Kasbah atau setaraf

Casablanca

4*

1

Hotel Oum Palace atau setaraf

Tangier

4*

1

Hotel Tanjah Flandria atau setaraf

Granada

4*

1

Hotel Macia Condor atau setaraf

Seville

4*

2

Hotel TRH La Motilla atau setaraf

Lisbon

4*

1

Hotel Tryp Lisboa Caparica atau setaraf

Madrid

4*

2

Hotel City House Florida Norte atau setaraf

 

Pakej Termasuk

 • Tiket penerbangan pergi-balik kelas ekonomi termasuk surcaj minyak dan segala cukai penerbangan.
 • Hotel penginapan bertaraf 4* sepanjang lawatan (rujuk senarai hotel ditawarkan).
 • Cukai bandar (city tax) di Granada, Seville, Lisbon dan Madrid.
 • Sarapan pagi di hotel, makan tengahari dan makan malam sesuai Muslim sepanjang lawatan.
 • Tiket masuk ke tempat lawatan: Bahia Palace, Mezquita, Alhambra Palace, Generalife dan Palace Da Pena.
 • Pengangkutan feri laju dari Tangier ke Tarifa.
 • Pengangkutan bas persiaran berhawa dingin yang selesa.
 • Perkhidmatan pemandu pelancong yang berpengalaman sepanjang lawatan.
 • Tip kepada pemandu pelancong dan pemandu bas persiaran.
 • Diiringi ketua rombongan yang terlatih profesional.
 • Percuma edisi beg pek khas (kecuali bayi) .
 • Percuma sebotol air mineral seorang setiap hari sepanjang lawatan.
 

Pakej Tidak Termasuk

 • Insurans kembara (travel insurance) – sila hubungi kami bagi khidmat nasihat dan pembelian premium insurans kembara yang sesuai.
 • Surcaj tambahan kepada harga yang ditawarkan ketika waktu perayaan, puncak dan cuti sekolah (sekiranya ada dinyatakan di dalam tarikh perlepasan).
 • Servis tambahan di hotel seperti dobi, snek dan mini bar dan perkhidmatan porter sekiranya tidak disediakan.
 • Makan minum, tiket lawatan dan lawatan selain dari yang dinyatakan di dalam aturcara.
 • Bayaran tambahan bagi lebihan had bagasi yang dibawa.
 • Perkara lain selain dari yang dinyatakan di dalam aturcara dan pakej termasuk.
Peta Perjalanan